
Tarih dersleri kimilerine göre pek sıkıcıdır. Yalnızca ezberlenmesi gereken şeylerden ibaret midir peki? Yoksa tarih öğrenmenin, keyifli bir yolu var mıdır merak ederek?
Literatür Yayıncılık’ın Fotoğraflarla 20. Yüzyılın Sosyal Tarihi serisi, 1900’lerden 2000’lere, değindiği tarihin en ilginç, görmeye değer fotoğraflarıyla tarihe göz atmayı keyifli hale dönüştürüyor.
O günün toplumsal düzeninden, siyasetine, modasından, bilimine hatta sanatına kadar en kayda değer fotoğraflarla karşılaşmanız mümkün.
1900’ler, ‘20. yüzyılın ilk on yılı. Sınai, askeri, bilimsel ve teknik rekabet. Güçlü devletler, organize işgücü ve yoksul halk. Görsel açıdan muhteşem, toplumsal açıdan utanç verici, siyasi açıdan heyecanlı ve tehlike çanlarının çaldığı bir dönem.
19. yüzyılın bitiş çizgisinin son hamlesinde yer alan bir dizi icat, keşif ve yenilik 20. yüzyılın o çılgın ve neşeli yıllarının da başlangıcı oldu. Dönemin en önemli özelliği rekabetti; sınai, askeri, bilimsel ve teknik rekabet. En şiddetli rekabet Avrupa’nın büyük güçleri arasında ve dünya çapındaydı. Devletler güçlü, işgücü organize ve halk yoksuldu. Demokrasi gelişme yolunda, sosyalizm yükselişteydi. Görsel açıdan muhteşem, toplumsal açıdan utanç verici, siyasi açıdan heyecanlı ve tehlike çanlarının çaldığı bir dönemdi. Herkese iş vardı ama servet çok küçük bir grup içindi.
Abartılı bir eğlence, gününü gün etme anlayışı da gelişiyordu. Modada çeşitlilik vardı, güzellik vardı ama pahalıydı. Kadınlar halka açık yerlerde sigara ve içki içmeye, her türlü sporu yapmaya başlamıştı. Wright kardeşler “havadan-ağır-makine”yi uçurdular; Blériot, Manş Denizi’ni geçen ilk uçağın pilotluğunu yaptı. Artık Mr. Gillette tarafından pazarlanan yeni bir tıraş bıçağı, Edison’un yaptığı “pil” adı verilen bir enerji kaynağı vardı.’
E-BÜLTEN
parlak fikir köşesi
Tarihin fotoğraflarda gizli!