“Aklıma yurtdışında yaygın olan ve daha çok sanat öğrencilerine yönelik, cebe sığabilecek küçüklükteki ressam albümleri geldi.” (Cumhuriyet Kitap, No. 391, s.3)
Burada kastedilen yurtdışı, örneğin, Güneydoğu Afrika ülkeleri olabilir mi? “Hayatımın önemli bir bölümü yurtdışında geçti.” Böyle diyen kişi hayatının önemli bir bölümünü nerede geçirmiştir?
Kısacası: Yurtdışı neresidir?
“Yabancılar yaşamasını iyi biliyor arkadaş” diyen kişiye göre yabancı kimdir?
Yabancı dil öğrendiğini söyleyen birinin hangi dili öğrendiği düşünülür? Hinduca öğreniyor diye düşünen çıkar mı? Yanıtınız hayırsa, Hinduca bir yabancı dil değil midir?
“İthal içki” nereden ithaldir? Bu sözü, diyelim, “Pakistan’dan ithal içki” biçiminde anlayan çıkar mı? Diyelim, lokantacının biri gerçekte bunu kastettiğini söylese, “ithal” olan her zaman daha pahalı olduğundan, müşterinin öfke patlamasına maruz kalmaz mı? Kalırsa kim haklı çıkar? Pakistan’dan ithal edilen eşya nasıl nitelenmeli?
“Dış ülkelere gittiğim zaman, o endişesiz yaşayan insanları kıskandım!” diyen belediye başkan adayı bayan, dış ülke olarak Nijerya ve Tanzanya’ya gitmiş ve oralardan söz ediyor olabilir mi? Dış ülkeler hangileridir?
“Otomatik silahlar./Nereden buluyorlar onları? Uygar ülkelerden satın alıyorlar…” (Memet Fuat, Adam Sanat, Sayı 132, s. 7)
Uygar ülkeler hangileri olabilir?
Babam 1920’de herkes gibi memleketten gitti.” (Osmanlı hanedanından Prens Bülent Osman, Kanal D, Ekim 1998)
Sizce herkes kimdir?
Necmiye Alpay, Dilimiz, Dillerimiz, Metis Yayınları, 2003, s. 270-71.
E-BÜLTEN
ipuçları
Söylem Bilmeceleri