Yazar: Denis Waitley
Kendinizi sık sık enerjiyle doldurarak ve yenileyerek yoğun çalışmanın neden olduğu psikolojik çöküntüden uzak durabilir; motivasyonunuzu artırıp daha üretken olabilirsiniz. Yıllarca düzenli ve çok çalışıp seyahat etmek için emekliliği beklemeyin. Denge ve tutarlılık, anahtar kelimelerdir. Yalnızca sonuçtan değil, süreçten de keyif alın. Zamanın akışıyla mücadele etmeyin. Ondan korkmayın; onu boşa harcamayın; geçici hevesler ve müsamahalardan oluşan yüzeysel bahanelerin ardına saklanmayın. Yaşam ve zaman birlikte geçer. Yaşamın her aşamasından zevk alın. Her günü doyasıya yaşayın ve her anın en üst düzeyde tadına varın.
İnsanların çoğu, kaliteli zamanla ilgileniyor. Başka bir deyişle, genel anlamıyla dinlenerek; kişisel uğraşılarla ilgilenerek; çocuk, eş ve arkadaşlar ile birlikte olarak geçirilen zamana değer veriyorlar. Kalitenin önemli olduğunu elbette kabul ediyorum; ama zamanın iki yönünün daha en az kalite kadar önemli olduğuna inanıyorum.
Birincisi, kişi kendine bol zaman da ayırmalı. Ortalama bir baba, çocuklarının her biriyle doğrudan ve yüz yüze iletişim için haftada 30 dakikadan az zaman harcıyor. Bu kadar az iletişimle, iyi aile ilişkileri oluşmasını nasıl bekleyebiliriz?
İkincisi, kişi kendine düzenli olarak zaman ayırmalı. Pek çok amir ve şirket başkanı, çalışanlarının çoğunu haftalar, hatta aylarca görmez. Yöneticilerin ve ekip üyelerinin fikir paylaşımında bulunabildikleri düzenli toplantıların ve açık forumların yerini hiçbir şey tutmaz.
Zamanın çift yönlü bir yapısı vardır. Bir yandan, günlük rutin işlerimizi yapar; ortaya çıkan beklenmedik durumlarla boğuşuruz. Diğer yandan ise en hırslı hedef ve arzularımız, toparlanıp birbirine tutturulmak için zamana ihtiyaç duyar. Uzun vadeli bir hedef, zaman parçacıklarını tek bir blokta birleştirir. Bu bloklar, kendimiz için hedefler belirlediğimiz zamanlarda yaptığımız gibi, tahmin edilebilir ve geleceğe yönelik planlanabilir. Ya da bu zaman blokları, geriye dönüp neler başardığımıza baktığımız zamanlarda yaptığımız gibi, geçmişe dönük olarak yaratılabilir.
Odağımızı ve motivasyonumuzu kaybetmemize yol açan, büyük hayallerimizin görüntüsü değildir. Başarma umutlarımıza yönelik en büyük tehlike, günlük yaşamlarımızdaki angarya ve rutindir. Zamanı iyi yönetmek, harcadığınız enerji ve zihinsel çaba karşısında her gün maksimum kazanç sağlamaktır.
Zamanınızı en verimli şekilde kullanmanın yolları:
- Önemli tüm temas bilgilerinizi, hedef ve önceliklerinizi bir yere not edin. Tercihen CD, DVD ya da sıkıştırılmış disk üzerine bir yedek kopya alın. Verdiğiniz her bir taahhüdü, daha verirken yazın.
- İşteki gününüzün ilk saatini boşa harcamaktan vazgeçin. Günün ilk kahvesini yudumlarken sohbet etmek, gazete okumak ve sosyalleşmek, verimi azaltan ve pahalıya patlayan üç başlangıç şeklidir.
- Bir seferde tek bir iş yapın. Her bir aktivite için çalışmaya başlamak ve son vermek zaman alır. Bir iş bitinceye kadar başka bir işle uğraşmayın.
- Önemsiz mektupları açmayın. Aldığınız mektupların dörtte birinden fazlası, açılmadan ya da okunmadan çöpe atılabilir ve buna e-posta da dahildir.
- Her bir kağıtla yalnızca bir kez ilgilenin ve ona asla ikinci kez bakmayın. Hiçbir şeyi herhangi bir eylemde bulunmadan bir kenara atmayın. İşinizi, okunacak malzemeleri, dinlenecek kasetleri ve dizüstü bilgisayarınızı, gittiğiniz her yere taşıyın. Zamanın inişe geçen rotasını yukarı çekin.
- Her hafta başında 20 dakikanızı ve her güne başlarken 10 dakikanızı, “yapılacaklar listenizi” planlamak için harcayın.
- Gün içinde kendinize dinlenmek için zaman ayırın. Öğle yemeği saatinde çalışmayın. Enerji depolamak ve stres atmak açısından önemli olan bu zaman dilimini atlamak, ne asil bir davranıştır, ne de besleyicidir. Gün boyunca kendinize şunu sorun: “Şu anda zamanı en iyi nasıl değerlendirebilirim?” Gün kısaldıkça, bitirmeden bırakılabileceğiniz projelere odaklanın.
- Ve bu yazının başında belirttiğim gibi, sık sık tatile çıkın; iki ya da üç günlük mini tatiller yapın ve işinizi evde bırakın. Ne kadar çok çalışırsanız, çalışma ve dinlenme zamanını o kadar çok dengelemeniz gerekir.
Bir Eylem Fikri
Önümüzdeki üç ay içinde 3 günlük bir tatil planlayın ve yanınıza hiçbir iş almayın. Takviminizi bu haftadan işaretleyin. Şeker Bayramı’na ne dersiniz?..