Haberler / BKM Basın Bültenleri
19.10.2017

Yabancı turistlerin kartlı ödemeleri yüzde 72 arttı!

Bankalararası Kart Merkezi'nin verilerine göre yabancı kartlarla haziran-eylül döneminde yapılan ödemeler geçen yıla göre yüzde 72 artarak 11 milyar liraya ulaştı. Ödemelerin yarısı havayolları, konaklama ve giyim sektörlerinde gerçekleşirken, 2017 yaz döneminde yabancı turistler kartlarla en çok İstanbul'da ödeme yaptı.

Yabancı turistlerin Türkiye'de yaz tatilinde yaptığı harcama geçen yıla göre yüzde 72 arttı.  Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre haziran ve eylül ayı arasını kapsayan yaz tatili döneminde yabancı kartlarla yurtiçinde 10,9 milyar TL'lik kartlı ödeme yapıldı. Geçen yılın aynı döneminde bu tutar 6,3 milyar TL olarak gerçekleşmişti. Bu artışla beraber 2016 yılının Haziran-Eylül döneminde yüzde 3 olan yurtiçinde yapılan kartlı ödemeler içindeki yabancı payı 2017 yılının aynı döneminde yüzde 5'e ulaştı. Yabancı kartlarla yapılan ödemelerin ortalama işlem tutarı 449 TL olarak gerçekleşirken, bu ödemelerin yüzde 31'ini internetten yapılan kartlı ödemeler oluşturdu.

Tablo 1: Yabancı Kartlarla Yurtiçinde Yapılan Kartlı Ödeme Tutarı

Yabancı Kartlarla Yapılan Ödemeler 2016 Haziran-Eylül 2017 Haziran-Eylül Değişim
Tutar (Milyar TL) 6,3 10,9 %72
Yurtiçinde Yapılan Kartlı
Ödemeler İçindeki Payı
%3 %5

Yabancı kartlarla yapılan ödemelerin yarısı havayolları, konaklama ve giyim sektöründe gerçekleşti
Yabancı kartlarla yurtiçinde yapılan ödemelerin sektör detayında dağılımı incelendiğinde ise en fazla payın yüzde 22 ile havayolları sektöründe olduğu görülüyor. Havayolları sektörünü yüzde 18 pay ile konaklama, yüzde 14 pay ile giyim ve aksesuar, yüzde 7 pay ile market ve AVM ile kuyumculuk sektörleri takip ediyor.

Tablo 2: Yabancı Kartlarla Yapılan Sektörel Kartlı Ödeme Tutarı (Milyon TL)

Sektörel Kartlı Ödeme Tutarı (Milyon TL) 2017 Haziran-Eylül Yabancı Kartlarla Yapılan Ödemeler İçindeki Payı
Havayolları 2.406 %22
Konaklama 1.970 %18
Giyim ve Aksesuar 1.522 %14
Market ve AVM 801 %7
Kuyumcular 750 %7

Yabancı kartlarla yapılan ödemeler 5 ilde yoğunlaşıyor
Yaz döneminde yapılan kartlı ödemelerin il bazında dağılımı incelendiğinde, turistlerin en fazla ödeme yaptığı ilin İstanbul olduğu görülüyor. Yabancıların Türkiye'de yaptığı kartlı ödemelerin yüzde 49'u İstanbul'da yapıldı. İstanbul'u takip eden iller ise Antalya, Muğla, İzmir ve Trabzon oldu. Bu illerimizde yapılan işlemlerin, yabancıların yaptığı tüm kartlı ödemeler içindeki payı yüzde 85 oldu.

Tablo 3: Yabancı Kartlarla Yapılan Ödeme Tutarının İl Bazında Dağılımı

İl Yabancı Kartlarla Yapılan Ödeme Tutarı Dağılımı
İstanbul %49
Antalya %22
Muğla %9
İzmir %3
Trabzon %2

Toplam kart adedi 188 milyonu aştı
Öte yandan BKM 2017 yılı Eylül ayı verilerini açıkladı. BKM'nin verilerine göre eylül ayı sonunda Türkiye'de 61,3 milyon adet kredi kartı, 127,3 milyon adet banka kartı kullanılıyor. 2016 yılının Eylül ayı ile kıyaslandığında kredi kartı sayısı yüzde 6 artış gösterirken, banka kartı sayısında ise yüzde 11'lik artış görülüyor.

Tablo 4: Kart Sayıları (Milyon Adet) Gelişimi

Kart Sayıları (Milyon Adet) 2016 Eylül 2017 Eylül Değişim
Banka Kartı 114,7 127,3 %11
Kredi Kartı 57,7 61,3 %6
Toplam 172,4 188,6 %9

Banka kartı ile ödemelerin toplam kartlı ödemeler içindeki payı %11'e ulaştı
Banka kartları ve kredi kartları ile eylül ayında toplam 57 milyar TL'lik ödeme yapıldı. Bu tutarın 50,9 milyar TL'si kredi kartları ile yapılırken, 6,1 milyar TL'sinde banka kartları kullanıldı. Buna göre önceki yılın aynı dönemine göre büyüme oranı banka kartı ile ödemelerde yüzde 37, kredi kartı ile ödemelerde ise yüzde 14 oldu.

Tablo 5: Kartlı Ödeme Tutarı (Milyar TL) Gelişimi

Kartlı Ödeme Tutarı (Milyar TL) 2016 Eylül 2017 Eylül Değişim
Banka Kartı 4,5 6,1 %37
Kredi Kartı 44,5 50,9 %14
Toplam 49,0 57,0 %17

İlgili kişi:
Ayşe Ekin Gündüz
ayseg@marjinal.com.tr

BKM hakkında
1990 yılında kurulan Bankalararası Kart Merkezi (BKM), halihazırda 28 banka ve iki banka dışı üyeye sahiptir. Bankaların operasyonlarını kolaylaştırma ve operasyonel süreçlerde verimliliği artırma odaklı faaliyetler yürüten BKM, ödeme sistemleri ekosistemine güvenli ve hızlı çözümler üreten teknoloji odaklı bir kurumdur. “Nakitsiz ödemeler toplumu” hedefini sahiplenen bir kurum olarak 2012 yılında Türkiye'nin ilk dijital cüzdanı BKM Express'i hizmete sunmuştur. Türkiye'de nakitsiz ödemeler toplumu hedefi bilincinin artmasına yönelik birçok tanıtım projesine ve iletişim kampanyasına imza atan BKM, sunduğu yenilikçi ödeme teknolojileri ve platformlarıyla da bu hedefe katkı sağlamaktadır. BKM, 2016 yılında Türkiye'nin ilk yerli kartlı ödeme şeması ve markası TROY'u da sektörün hizmetine sunmuştur. Bilgi için: www.bkm.com.tr

BKM
1990 yılında 13 kamu ve özel Türk bankasının ortaklığıyla kurulan, hâlihazırda 29 bankanın üyesi olduğu Bankalararası Kart Merkezi‘nin (BKM) faaliyetleri, ödeme sistemleri içerisinde; nakit kullanımı gerekmeksizin her türlü ödemeyi veya para transferini sağlayan veya destekleyen sistem, platform ve altyapıları oluşturmak, işletmek ve geliştirmektir. Kredi kartı ve banka kartı uygulaması içinde bulunan bankalar arasında uygulanacak prosedürleri geliştirmek, standardizasyonu sağlamaya yönelik çalışmalar yaparak kararlar almak, Türkiye genelinde uygulamalar ile yurt içi kuralları oluşturmak, bankalar arasındaki takas ve hesaplaşmayı yürütmek, yurt dışı kuruluş ve komisyonlarla ilişkiler kurmak ve gerektiğinde üyelerini bu kuruluşlarda temsil etmek, halen her banka tarafından devam ettirilen işlemleri daha güvenli, süratli ve daha az maliyetli tek bir merkezden yürütmek, BKM’nin ana faaliyetleri arasında yer almaktadır. 2012 yılında hayata geçirilen BKM Express; BKM, bankalar ve e-ticaret dünyasının önde gelen firmalarıyla birlikte geliştirilen, İnternet alışverişlerini hızlı, kolay ve keyifli hale getiren bir ödeme sistemidir. Troy ile birlikte ise Türkiye kartlı ödeme sistemlerinde yeni bir dönem başlamıştır ve BKM, 1 Nisan 2016 tarihinde “Türkiye’nin Ödeme Yöntemi Troy”u hayata geçirmiştir. Şirket, 2023 yılında “nakitsiz bir toplum” hedefiyle çalışmalarını sürdürmektedir.