Haberler / TÜSİAD Basın Bültenleri
23.11.2017

TÜSİAD CEO'su Bahadır Kaleağası ve AB Temsilcisi Dilek Aydın Brüksel'de Genişlemeden Sorumlu AB Komisyonu Üyesi Johannes Hahn İle Görüştü

TÜSİAD CEO'su Bahadır Kaleağası ve AB Temsilcisi Dilek Aydın Brüksel'de Genişlemeden Sorumlu AB Komisyonu Üyesi Johannes Hahn ile görüştüler. Görüşmede Türkiye'nin AB sürecinde fiili bir duraklama yaşanırken ilişkilerin ilerleme kaydedebileceği alanlar konuşuldu. Bu çerçevede gümrük birliğinin yenilenmesi için hazırlıklara devam ederken, TÜSİAD'ın da tam üyesi olduğu Avrupa İş Dünyası Konfederasyonu BusinessEurope'un Türkiye'nin AB süreci ve gümrük birliğinin kapsamının genişlemesine verdiği destek gündeme geldi. Ayrıca enerji, göçmen politikası, vize, dijital dönüşüm, sanayi 4.0 ve demokratik reformlar konularında görüş alışverişinde bulunuldu. Görüşme sonrasında yaptığı açıklamada Kaleağası özetle şu görüşleri paylaştı: "AB ve Türkiye önce uzun yıllar her iki taraf için de kazan-kazan sonra kaybet-kaybet formülünü başarı ile uyguladılar; artık karşılıklı olarak somut ve akılcı politikalar zamanıdır. Son dönemde tüm önde gelen AB başkentlerinde temaslarımızda Türkiye'ye verilen önemin yeniden yükseldiğini gözlemliyoruz. Türkiye için bir an önce olağanüstü hal ortamını geride bırakarak demokratik reform gündemine geri dönmek milli menfaat gereğidir. Ayrıca sosyal politikalardan, çevre, dijital dönüşüm ve enerjiye her alanda AB sürecini iyi kullanmak vatandaşlarımızın refahı için önemlidir.

Unutmayalım ki ancak AB sürecinde ilerleyen bir Türkiye Çin'den Amerika'ya dünyanın diğer ülkeleri ile siyasal ve ekonomik ilişkilerinde çekim gücü sahibi olur; ve de simetrik olarak, Türkiye ne kadar dünyanın diğer bölgelerine kadar açılırsa, o kadar Avrupa'da da etkisi artar".

Daha sonra Brüksel'deki TÜSİAD AB Temsilciliği'nde Türkiye'nin AB Büyükelçisi Faruk Kaymakçı, Avrupa parlamenterleri, AB Komisyonu yetkilileri, üye ülke temsilcileri, İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve sivil toplum temsilcilerinin de katılımı ile bir özel yuvarlak masa toplantısı düzenlendi. Türkiye'nin AB sürecini tekrardan canlandıracak somut önerilerin ele alındığı toplantıda, ekonomik kalkınma ve sosyal refah ile demokrasi ve hukuk devleti arasındaki bütünlük konusu odak noktası oldu. Bu çerçevede Türkiye'nin AB sürecinin yeniden canlanmasının her iki tarafın da vatandaşları için çok olumlu etkileri olacağı genel kabul gördü.

TÜSİAD
TÜSİAD Türkiye’nin önde gelen girişimcilerinin ve iş dünyası yöneticilerinin oluşturduğu gönüllü bir iş dünyası kuruluşudur. TÜSİAD, üyelerinin temsil ettiği kuruluşlar itibariyle, Türkiye ekonomisinde üretim, katma değer, kayıtlı istihdam ve dış ticaret gibi alanlarda önemli temsil yeteneğine sahiptir. Çalışmaları ile rekabetçi piyasa ekonomisi, sürdürülebilir kalkınma ve katılımcı demokrasi anlayışının benimsediği bir toplumsal düzenin oluşmasına katkı sağlamayı amaçlar. Genel Merkezi İstanbul’da bulunan TÜSİAD’ın, Ankara, Washington ve Brüksel’deki temsilcilikleri; Berlin, Londra, Paris ve Pekin’de temsilcilik ofisleri bulunmaktadır. TÜSİAD odak alanına giren konularda son 10 yıl içerisinde 120 rapor yayımlamış, son 5 yılda 300’e yakın görüşoluşturmuş, 2,500’den fazla etkinlik gerçekleştirmiştir. Son 5 yılda BusinessEurope, OECD-BIAC ve B20 ile 175’in üzerinde etkileşimde bulunarak Türk iş dünyasını küresel platformlarda temsil etmiştir.