Haberler / Qualcomm Basın Bültenleri
25.10.2017

Qualcomm'dan taşıyıcı sınıfı ev içi kablosuz mesh ağı

Qualcomm Incorporated'ın (NASDAQ:QCOM) bir iştiraki olan Qualcomm Technologies, Inc., geniş bant hizmet sağlayıcıları için mesh ağ kurulumlarını hızlandırmak ve en yeni taşıyıcı sınıfı video özelliklerini kullanıcılara ulaştırmak için önde gelen üreticilerle çalışmaya başladı.  Şirket giderek büyüyen taşıyıcı müşterileri için Qualcomm Video-Over-Mesh özellikleri ile mesh ağları üzerinden video erişimini en iyi hale getiren endüstrinin ilk uçtan uca, video üstü kablosuz bağlantı çözümünü (VoW) tanıttı.

Qualcomm Technologies, Inc. Ürün Yönetimi Başkan Yardımcısı Irvind Ghai konuyla ilgili olarak “Qualcomm Tecnologies uzun süredir Mesh Network hareketinin arkasındaki güç oldu, şimdiyse geniş bant taşıyıcıları ve müşterileri için mesh ağlar üzerinden video dağıtımı ve evlerdeki televizyonların da dahil olduğu birden fazla ekranda kesintisiz içerik görüntülenmesi gibi sorunlara cevaplar bularak çıtayı yukarıya taşıyor. Qualcomm Technologies hizmet sağlayıcılarına evleri baştan aşağı kapsayacak bağlantı ile devrim niteliğinde bir çözüm sunuyor. Bu sayede taşıyıcılar, gelişmiş video hizmetlerini geleneksel kablosuz ağ geçitleri ve video modemleri ya da mesh mimarileri üzerinden kurma esnekliğine sahip olup kullanıcıların ev içinde hareket halindeyken giderek artan eğlence ihtiyaçlarını karşılayacak aksamayan bir ağ sunabiliyorlar” dedi.

Qualcomm Technologies Acelink, Alpha Networks, Askey, Hitron, Sercomm, Technicolor ve WNC gibi orijinal donanım üreticileri ile birlikte çalışarak 2018 yılında kullanıcılara sunulacak olan Qualcomm Mesh Networking Platform'a uyumlu taşıyıcı mesh çözümleri üretmeye başlayacak. Qualcomm Technologies ayrıca Adaptive WiFi'ın öncüsü Plume Design, Inc. gibi önde gelen hizmet ve bulut sağlayıcıları ile gerçekleştirdiği iş birlikleri sayesinde geniş bant taşıyıcıları ile de yakın temaslarını sürdürüyor. İki adet anahtar teslim Wi-Fi donanımının referans tasarımı için birlikte çalışan Qualcomm Technlogies ve Plume Design her bir noktayı kapsayacak geniş çaplı bir performans, bulut yönetim yetkinlikleri ve taşıyıcıların büyük ve karmaşık ağları yönetirken ihtiyaç duyulan bilgi ve tespitleri sağlayacaklar. Plume'un bulut tabanlı kontrol ve yönetim çözümleri halihazırda Mesh Networking Platform üzerinde çalışabiliyor.

Plume kurucu ortağı ve CEO'su Fahri Diner ise gelişmeleri şu şekilde değerlendirdi: “Güvenilir, yönetimi kolay, en iyi hale getirilmiş tüm ev Wi-Fi ağı taşıyıcıların karşılaştıkları ‘son uç' (yani kullanıcıya ulaşılan nokta) problemine cevap olabilecek tek çözüm. Qualcomm Technologies ile olan ortaklığımız taşıyıcı sınıfı ev Wi-Fi sistemlerinin kurumlarını taşıyıcı ölçeğinde hızlandıracak.”

Evlerde kullanılan ağ bağlantıları birçok cihazın video ve diğer yüksek bant genişliği gerektiren işlemleri ile git gide kalabalık hale gelirken taşıyıcılar gecikme, ara belleğe alma ve yarıda kalan verilerin önüne geçmek için ağ kapasitelerini uygun bir şekilde yönetmek zorundalar. Benzer sorunlar kullanıcıların bir ağdan öbürüne geçerken kesintisiz bir bağlantıya sahip oldukları mesh ağları için daha da karmaşık hale geliyor. Video-Over-Mesh kullanıcılara çok ağlı Wi-Fi sistemlerinin olduğu evlerinde, her bir noktada yüksek kalite videoları takılmadan izleme şansı veriyor. Gelişmiş yazılım özellikleri ile 40ms'den az gecikme ve yüksek yörünge kayıp koşullarında neredeyse kayıpsız video ile optimize hale getirilmiş bir deneyim sunuyor. Multi-User MIMO ve gelişmiş video yayın koruması sayesinde HD ve UHD videolar aynı anda oynatılabiliyor.

Yeni Video-Over-Mesh özellikleri Qualcomm Technologies'in aralarında geniş bant ağ geçitleri için QCA988x ve IPQ806x, çoğaltıcılar ve set üstü kutular için QCA6174 ve QCA998x, mesh ağ sistemleri içinseIPQ401x bulunan Wave-2 801.11ac portföyünde kullanılabilirken, Qualcomm Technologies'i de mesh ağları üzerinde video yayınını daha güvenilir hale getirecek iyileştirmeleri yapan şirket konumuna getirdi.

Eray Coşan
erayc@marjinal.com.tr

Qualcomm Hakkında
Qualcomm'un teknolojileri akıllı telefon devrimine güç veriyor ve milyarlarca insanı birbirine bağlıyor. 3G ve 4G'ye liderlik eden Qualcomm, şimdi de akıllı ve bağlantılı cihazların yeni çağı 5G'ye giden yolda öncülük yapıyor. Ürünlerimiz; otomotiv, programlama, IoT ve sağlık gibi endüstrilerde devrim yaratıyor ve milyonlarca cihazın daha önce hayal dahil edilemeyecek şekilde birbirleri ile bağlantı kurmasını sağlıyor. Qualcomm Incorporated, lisanslama birimi Qualcomm Teknoloji Lisanslama (QTL) ve patent portföyünün büyük bir bölümünü de kapsar. Qualcomm Incorporated'ın iştiraki Qualcomm Technologies, Inc., tüm iştirakleri ile birlikte bütün mühendislik, araştırma, geliştirme faaliyetlerimizi ve içerisinde yarı iletken iş birimimiz QCT'nin yanı sıra mobil, otomotiv, programlama, IoT ve sağlık birimlerimizin de bulunduğu bütün ürün ve servis işlerimizi yürütmektedir. Daha fazla bilgi için Qualcomm'un web, blog, Twitter ve Facebook sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

Qualcomm
Qualcomm Incorporated (NASDAQ:QCOM), 3G, 4G ve yeni nesil mobil teknolojilerinde dünya lideridir. Qualcomm Incorporated, Qualcomm’un lisanslama birimini, Qualcomm Teknoloji Lisanslama (QTL) ve patent portföyünün büyük bir bölümünü de kapsar. Qualcomm Technologies Inc., Qualcomm Incorporated’a bağlı olup diğer iştirakleri ile birlikte tüm Qualcomm mühendisliği, araştırmaları ve geliştirme faaliyetlerinin yanı sıra yarı-iletkenlere dair işleri kapsayan QCT de dahil olmak üzere tüm ürünlerini ve hizmetlerini de gerçekleştirir. 25 yıldan daha uzun bir süredir, Qualcomm fikirleri ve icatları ile tüm dünyadaki insanları bilgiye, eğlenceye ve birbirlerine yakın olmalarını sağlayarak dijital iletişimin evrimine yön vermiştir. Daha fazla bilgi için Qualcomm’un web sitesi, OnQ blog, Twitter ve Facebook sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.