Haberler / Qualcomm Basın Bültenleri
16.05.2018

Qualcomm, Nokia ve Avrupa'daki TV Yayın Ekosisteminin Öncü Şirketleri 5G yayının önünü açarak televizyonun geleceğini sergiliyor

MTV, Yle, Elisa, Nokia, ENENSYS, Bittium ve Qualcomm Espoo'daki Nokia Ana Merkezi'nde hücresel ağlar üzerinden TV yayınını başlatıyor

Qualcomm Incorporated'ın (NASDAQ: QCOM) iştiraki Qualcomm Technologies Inc., Nokia, MTV, Elisa, ENENSYS Technologies, Bittium ve Yle bugün 5G yayına evrilmenin, karasal TV yayınının yeni neslinde sunacağı fırsatları göstereceklerini açıkladı. Bu ön gösterimde firmalar kablosuz ağ teknolojilerinin canlı medya içerikleri gibi yüksek düzeyde özelleştirilebilir, büyük kitlelere ulaşan yayın hizmetlerini izleyicilere daha verimli bir şekilde sunabileceğini gösterecek. Canlı gösterim Espoo, Finlandiya'daki Nokia Executive Experience Center'da 16 Mayıs 2018 tarihinde, 12.00-15.00 saatleri arasında gerçekleşecek.

Bu gösterim aynı zamanda hücresel tabanlı yayın teknolojisinin devam eden gelişiminin, aynı içeriğin hem büyük TV ekranlarında hem de mobil cihazlar üzerinden evlerde kullanımına nasıl imkan sağladığını gösterecek. Nokia, ENENSYS ve Qualcomm Technologies tarafından sunulan medya içerik dağıtımcılarının kullandığı yayın işlevselliği, bu etkinliğin teknik temasını oluşturuyor. Bu etkinlik, “son cihaz, mobil ağ operatörü, TV yayıncısı ve içerik sağlayıcısı”ndan oluşan tüm uçtan-uca TV yayın ekosistemine 5G medya dağıtımının sağlayacağı olanakların öncül bir kanıtı olacak.

3GPP şimdiden 5G devrinde dijital TV yayınını destekleme vizyonunu belirtirken multimedya yayın hizmetleri için 5G gereklilik takımını da tanımladı. Bu işbirliği, dijital TV yayınının hücresel ağlar üzerinden gerçekleşmesini ve 5G yayınının temellerini oluşturan 3GPP Sürüm 14 ile LTE gelişmiş TV'nin (enTV) standartlaşmasını sağladı.

Sürüm 14 ile enTV'nin tanıtılması, yayıncıların ve içerik sağlayıcılarının içeriklerini iletmek amacıyla var olan hücresel ağlardan faydalanmasını sağlayan standartlaştırılmış bir çerçeve sunduğu için hücresel ağ evriminde önemli bir iyileştirme olarak dikkat çekiyor. Sürüm 14 LTE enTV aynı zamanda daha iyi kapsam için destek ve daha yüksek yayın kapasitesinin yer aldığı birçok radyo erişim katman iyileştirmeleri ve hem mobil hem de sabit cihazlar için hizmete almada daha fazla esneklik sunuyor.

Sistem tarafında ise iyileştirmeler, TV gibi SIM veya hizmet aboneliği gerektirmeyen salt alıcı cihazların, içerik sağlayıcılarının yerel formatta medya iletmesini sağlayan salt taşıyıcı hizmetlerin ve birçok operatörün faydalandığı paylaşımlı yayının ortak bir yayın taşıyıcısına sahip olmasını sağlıyor.

İlgili Kişi
Önder Kalkancı
onderk@marjinal.com.tr

Qualcomm Hakkında
Qualcomm teknolojileri akıllı telefon devrimine güç vermekte ve milyarlarca insanı birbirine bağlamaktadır. 3G ve 4G'ye liderlik eden Qualcomm, şimdi de akıllı ve bağlantılı cihazların yeni çağı 5G'ye giden yolda öncülük yapmaktadır. Qualcomm ürünleri otomotiv, programlama, IoT ve sağlık gibi endüstrilerde devrim yaratmakta ve milyonlarca cihazın daha önce hayal dahi edilemeyecek şekilde birbirleri ile bağlantı kurmasını sağlamaktadır. Qualcomm Incorporated, lisanslama birimi Qualcomm Teknoloji Lisanslama (QTL) ve patent portföyünün büyük bir bölümünü de kapsamaktadır. Qualcomm Incorporated'ın iştiraki Qualcomm Technologies, Inc., tüm iştirakleri ile birlikte bütün mühendislik, araştırma, geliştirme faaliyetlerimizi ve içerisinde yarı iletken iş birimi QCT'nin yanı sıra mobil, otomotiv, programlama, IoT ve sağlık birimlerinin de bulunduğu bütün ürün ve servis işlerini yürütmektedir. Daha fazla bilgi için Qualcomm'un web, OnQ blogu, Twitter ve Facebook sayfaları ziyaret edilebilir.

Qualcomm
Qualcomm Incorporated (NASDAQ:QCOM), 3G, 4G ve yeni nesil mobil teknolojilerinde dünya lideridir. Qualcomm Incorporated, Qualcomm’un lisanslama birimini, Qualcomm Teknoloji Lisanslama (QTL) ve patent portföyünün büyük bir bölümünü de kapsar. Qualcomm Technologies Inc., Qualcomm Incorporated’a bağlı olup diğer iştirakleri ile birlikte tüm Qualcomm mühendisliği, araştırmaları ve geliştirme faaliyetlerinin yanı sıra yarı-iletkenlere dair işleri kapsayan QCT de dahil olmak üzere tüm ürünlerini ve hizmetlerini de gerçekleştirir. 25 yıldan daha uzun bir süredir, Qualcomm fikirleri ve icatları ile tüm dünyadaki insanları bilgiye, eğlenceye ve birbirlerine yakın olmalarını sağlayarak dijital iletişimin evrimine yön vermiştir. Daha fazla bilgi için Qualcomm’un web sitesi, OnQ blog, Twitter ve Facebook sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.