Haberler / Qualcomm Basın Bültenleri
16.11.2017

Dünya'daki tek 10nm sunucu işlemcisi ailesi eşsiz bir verimlilik performası sunarken elektrik tüketimi-performans ve fiyat-performans oranında da müthiş rakamlara ulaşıyor

Qualcomm Incorporated'ın bir iştiraki olan Qualcomm Datacenter Technologies, Inc. dünyanın ilk ve tek 10 nanometre sunucu işlemcisi serisini Qualcomm Centriq 2400 işlemci ailesinin ticari sevkiyatına başlandığını duyurdu. Qualcomm Centriq 2400 işlemci ailesi günümüzün veri merkezlerini bulut üzerinde gerçekleşen iş yükleri için çığır açan bir performans sunmak için tasarlanan bir yüksek performans Arm-tabanlı işlemci serisi. Bulut için tasarlanan Qualcomm Centriq 2400 sunucu işlemcisi ailesi eşsiz elektrik tüketimi-performans ve fiyat-performans oranları ile göz kamaştırıyor.

Qualcomm Datacenter Technologies Kıdemli Genel Başkanı ve Genel Müdürü Anand Chandrasekher son gelişmeleri “Bugün çok önemli bir başarıya ulaşıp dört yıldan uzun süren yoğun tasarım, geliştirme ve ekosistem uyumluluğu çalışmalarımızın ilk meyvelerini almaya başladığımızı sizlerle paylaşmak istiyorum. Dünyanın en gelişmiş arm-tabanlı sunucu işlemcisini müşterilerimize sunarak yüksek performansa yüksek enerji verimliliği ile ulaşmalarını sağlayıp büyük miktarlarda tasarruf yapmalarına yardımcı oluyoruz” diyerek değerlendirdi.

Qualcomm Centriq 2400 işlemci ailesinin teknik özellikleri
Qualcomm Centriq 2400 sunucu ailesi Samsung'un 10 nanometrelik FinFET işlemcilerine 18 milyar transistörü sadece 398mm2 lik bir çip üzerinde yerleştiren bir platform-seviyesi çözümü. 2.6 GHz frekansına erişebilen 48 adete kadar çıkan 64-bitlik tek ‘thread'li çekirdeklerden oluşuyor. Yoğun kullanım durumunda performans tıkanmalarının önüne geçmek için çekirdekler çift yönlü segmentasyonu gerçekleştirilmiş ring bus'lara 250 GBps'lik band genişliği ile bağlı halde çalışıyor. Farklı kullanım senaryolarında performansı en iyi hale getirmeyi hedefleyen tasarım her iki çekirdek için 512 KB'lik paylaşımlı L2 ön bellek bulundururken 60 MB'lik birleşik L3 ön belleği ile dağıtık halde bulunuyor. 32 adet PCle Gen3 lanes ile 6 adet PCle kontrolünü toplamda 768 GB DRAM kapasitesi ve 6 kanallı DDR4 belleği ile sağlıyor. Qualcomm Centriq 2400 işlemci ailesi aynı zamanda Arm'ın TrustZone güvenli operasyon ortamını ve sanallaştırma için hipervizörleri desetekliyor. Qualcomm Centriq 2400 120 watt'tan daha düşük enerji tüketimi ile muazzam performanslara erişiyor.

Liste fiyatı 1995 dolar olan 48 çekirdekli Qualcomm Centriq 2460 işlemcileri Intel'in yüksek performanslı Skylake işlemcisi Intel Xeon Platinium 8180 ile karşılaştırıldığında fiyat performans oranını dört kat yukarıya taşırken yüzde 45 oranında daha başarılı enerji tüketimi-performans oranı yakalıyor.

Birçok teknoloji şirketinin ve bulut hizmet sağlayıcısının katıldığı lansman etkinliğinde Qualcomm Centriq 2400 serisini kullanan Arm-tabanlı veri merkezlerinde uygulamaların performansları paylaşıldı. Katılımcılardan birkaçı ise şöyle: Alibaba, Hewlett Packard Enterprise, LinkedIn, Microsoft Azure, Uber, Cloudflare, American Megatrends Inc., Arm, Cadence Design Systems, Canonical, Chelsio Communications, Excelero, Illumina, MariaDB, Mellanox, MongoDB, Netronome, Packet, Red Hat, ScyllaDB, 6WIND, Samsung, Solarflare, Smartcore, SUSE ve Xilinx.
Bulut iş yükleri için optimize hale getirişmiş Qualcomm Centriq 2400 işlemci ailesi kullanıcıların, mikro-hizmet olarak dağıtık halde kurulumu gerçekleştirilmiş parçacıklı, bulut yerlisi uygulamalardan verimli bir performans alması için tasarlandı. Etkinlikteki kullanım senaryoları ve işlem gerçekleştirilen ana uygulamalardan birkaçı şunlardı:

• Hiphop Sanal Makine ile web ön uç
  • MongoDB, Varnish, Scylladb'in dahil olduğu NoSQL veri merkezleri
  • Kubernetler, Docker, bir-hizmet-olarak-metal'in dahil olduğu bulut orkestrasyonu ve otomasyonu
  • Apache Spark'in dahil olduğu veri analitiği
  • Derin öğrenme çıkarımları
  • Ağ İşlevleri Sanallaştırması
  • Video ve görüntü işleme hızı
  • Çok çekirdekli Elektronik Tasarım Otomasyonu
  • Yüksek thoughputlu Bio-enformarmatik programlama
  • Nöral Sınıfındaki Ağlar
  • Openstack Platformu
  • NVMe'li Dağıtık Hale Getirilmiş Sunucu SAN
  • Sunucu temelli Ağ Offload

Google Platformlar Başkan Yardımcısı Bart Sano konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Google olarak Qualcomm Datacenter Technologies'in Qualcomm Centriq 2400 işlemcilerinin tanıtımına tanık olduğumuz için çok heyecanlıyız. Veri merkezleri için işlemci tasarım alanlarında yapılan tercihleri kucaklıyoruz ve böyle tercihlerin nihai olarak kullanıcılara yardımcı olacak inovasyonlara öncülük ettiğini biliyoruz. 64-bit Armv8-A mimarisi ve ekosistemi artık dağıtık hale gelen veri merkezi tasarımları için uygulanabilir bir alternatif oluşturuyor.”
Hewlett Packard Enterprise Başkanı Antonio Neri ise “HPE yeni yüksek verimli ve performanslı Qualcomm Centriq 2400 temelli sunucuları ile müşterilerimizin ihtiyaçlarını web ön-uçtan veri analitiğine, NoSQL veri tabanlarından telekomünikasyon bulutuna birçok alanda karşılayacağına inanıyoruz” diyerek son gelişmeleri değerlendirdi.

Qualcomm Hakkında
Qualcomm'un teknolojileri akıllı telefon devrimine güç veriyor ve milyarlarca insanı birbirine bağlıyor. 3G ve 4G'ye liderlik eden Qualcomm, şimdi de akıllı ve bağlantılı cihazların yeni çağı 5G'ye giden yolda öncülük yapıyor. Ürünlerimiz; otomotiv, programlama, IoT ve sağlık gibi endüstrilerde devrim yaratıyor ve milyonlarca cihazın daha önce hayal dahil edilemeyecek şekilde birbirleri ile bağlantı kurmasını sağlıyor. Qualcomm Incorporated, lisanslama birimi Qualcomm Teknoloji Lisanslama (QTL) ve patent portföyünün büyük bir bölümünü de kapsar. Qualcomm Incorporated'ın iştiraki Qualcomm Technologies, Inc., tüm iştirakleri ile birlikte bütün mühendislik, araştırma, geliştirme faaliyetlerimizi ve içerisinde yarı iletken iş birimimiz QCT'nin yanı sıra mobil, otomotiv, programlama, IoT ve sağlık birimlerimizin de bulunduğu bütün ürün ve servis işlerimizi yürütmektedir. Daha fazla bilgi için Qualcomm'un web, blog, Twitter ve Facebook sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

Qualcomm
Qualcomm Incorporated (NASDAQ:QCOM), 3G, 4G ve yeni nesil mobil teknolojilerinde dünya lideridir. Qualcomm Incorporated, Qualcomm’un lisanslama birimini, Qualcomm Teknoloji Lisanslama (QTL) ve patent portföyünün büyük bir bölümünü de kapsar. Qualcomm Technologies Inc., Qualcomm Incorporated’a bağlı olup diğer iştirakleri ile birlikte tüm Qualcomm mühendisliği, araştırmaları ve geliştirme faaliyetlerinin yanı sıra yarı-iletkenlere dair işleri kapsayan QCT de dahil olmak üzere tüm ürünlerini ve hizmetlerini de gerçekleştirir. 25 yıldan daha uzun bir süredir, Qualcomm fikirleri ve icatları ile tüm dünyadaki insanları bilgiye, eğlenceye ve birbirlerine yakın olmalarını sağlayarak dijital iletişimin evrimine yön vermiştir. Daha fazla bilgi için Qualcomm’un web sitesi, OnQ blog, Twitter ve Facebook sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.