Haberler / BKM Basın Bültenleri
18.11.2017

BKM 2017 Yılı Ekim Ayı Verilerini Açıkladı!

Kartlı ödemeler güvenli olarak büyümeye devam ediyor

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) 2017 yılının Ekim ayı verilerini açıkladı. BKM'nin açıkladığı verilere göre ekim ayı sonunda Türkiye'de 61,5 milyon adet kredi kartı, 128 milyon adet banka kartı kullanılıyor. 2016 yılının Ekim ayı ile kıyaslandığında kredi kartı sayısı yüzde 6 artış gösterirken, banka kartı sayısında ise yüzde 12'lik artış görülüyor.

Tablo 1: Kart Sayıları (Milyon Adet) Gelişimi
Kart Sayıları (Milyon Adet) 2016 Ekim 2017 Ekim Değişim
Banka Kartı 114,5 128 %12
Kredi Kartı 57,9 61,5 %6
Toplam 172,4 189,5 %10

Ekim ayında 60 milyar TL'lik kartlı ödeme yapıldı
Banka kartları ve kredi kartları ile ekim ayında toplam 59,5 milyar TL'lik ödeme yapıldı. Bu tutarın 52,9 milyar TL'si kredi kartları ile yapılırken 6,6 milyar TL'sinde banka kartları kullanıldı. Buna göre önceki yılın aynı dönemine göre büyüme oranı kredi kartı ile ödemelerde yüzde 16 oldu. Banka kartı ile ödemeler ise yüzde 45 arttı ve toplam kartlı ödemeler içindeki payı yüzde 11'i geçti.

Tablo 2: Kartlı Ödeme Tutarı (Milyar TL) Gelişimi
Kartlı Ödeme Tutarı (Milyar TL) 2016 Ekim 2017 Ekim Değişim
Banka Kartı 4,5 6,6 %45
Kredi Kartı 45,5 52,9 %16
Toplam 50 59,5 %19

Dijitalleşme sürüyor: İnternetten kartlı ödemelerde %45 oranında artış
BKM verilerine göre 2017 yılının ilk 10 ayında toplam 81 milyar TL tutarında internetten kartlı ödeme gerçekleştiği görülüyor. Buna göre önceki yılın aynı dönemine kıyasla internetten kartlı ödemelerde %45 artış gerçekleştiği görülüyor. Toplam kartlı ödemeler içindeki internetten ödeme payı ise geçen yılın aynı döneminde %11 olarak gerçekleşirken, 2017 yılının ilk 10 ayında %14'e çıktı.

Tablo 3: İnternetten Kartlı Ödeme Tutarı (Milyar TL) Gelişimi
İnternetten Kartlı Ödeme Tutarı (Milyar TL) 2016 İlk 10 Ay 2017 İlk 10 Ay Değişim
Kartlı Ödeme Tutarı 55,8 81 %45
Toplam Kartlı Ödemeler İçindeki Payı %11 %14

Her iki internet alışverişinden biri 3D Secure Güvenli Ödeme Yöntemi ile yapılıyor
İnternetten yapılan alışverişler dikkate alındığında 2010 yılında %18 olan 3D Secure ile yapılan güvenli ödeme işlemlerinin 2017 yılının ilk 10 ayında %54'e çıktığı görülüyor. Sanal işyerlerindeki dönüşümle beraber bugün internetten yapılan kartlı ödemelerin çoğu 3D Secure ile güvenli bir şekilde gerçekleşiyor.

Tablo 4: 3D Secure Kartlı Ödeme Tutarı (Milyar TL) Gelişimi
3D Secure Kartlı Ödeme Tutarı Gelişimi (Milyar TL) 2010 2015 2017 İlk 10 Ay
Kartlı Ödeme Tutarı 2,4 26,1 44,1
İnternetten Ödemeler İçindeki Payı %18 %47 %54

Kartlı ödemelerde dolandırıcılık en alt seviyede seyrediyor
BKM dolandırıcılık istatistikleri dikkate alındığında yurtiçi fiziki POS'larda gerçekleşen her 1 milyon TL'lik kartlı ödemenin 2010 yılında 33 TL'sinde dolandırıcılık gerçekleşmekteydi. 2017 yılının ilk 10 aylık verilere göre ise her 1 milyon TL'lik işlemde yalnızca 7 TL dolandırıcılık işlemine maruz kalındı. Kredi kartlarının, ATM'lerin ve POS'ların tamamının chip&pin teknolojisine sahip olduğu ülkemizde, bankalarımızın dolandırıcılık izleme ve önleme yöntemlerini oldukça etkin bir şekilde uygulaması ve kartlı ödeme sektörü altyapımızın oldukça gelişmiş olması sayesinde dolandırıcılık rakamları en alt seviyelerde seyrediyor.

İlgili kişi:
Ayşe Ekin Gündüz
ayseg@marjinal.com.tr

BKM hakkında
1990 yılında kurulan Bankalararası Kart Merkezi (BKM), halihazırda 28 banka ve iki banka dışı üyeye sahiptir. Bankaların operasyonlarını kolaylaştırma ve operasyonel süreçlerde verimliliği artırma odaklı faaliyetler yürüten BKM, ödeme sistemleri ekosistemine güvenli ve hızlı çözümler üreten teknoloji odaklı bir kurumdur. “Nakitsiz ödemeler toplumu” hedefini sahiplenen bir kurum olarak 2012 yılında Türkiye'nin ilk dijital cüzdanı BKM Express'i hizmete sunmuştur. Türkiye'de nakitsiz ödemeler toplumu hedefi bilincinin artmasına yönelik birçok tanıtım projesine ve iletişim kampanyasına imza atan BKM, sunduğu yenilikçi ödeme teknolojileri ve platformlarıyla da bu hedefe katkı sağlamaktadır. BKM, 2016 yılında Türkiye'nin ilk yerli kartlı ödeme şeması ve markası TROY'u da sektörün hizmetine sunmuştur. Bilgi için: www.bkm.com.tr

BKM
1990 yılında 13 kamu ve özel Türk bankasının ortaklığıyla kurulan, hâlihazırda 29 bankanın üyesi olduğu Bankalararası Kart Merkezi‘nin (BKM) faaliyetleri, ödeme sistemleri içerisinde; nakit kullanımı gerekmeksizin her türlü ödemeyi veya para transferini sağlayan veya destekleyen sistem, platform ve altyapıları oluşturmak, işletmek ve geliştirmektir. Kredi kartı ve banka kartı uygulaması içinde bulunan bankalar arasında uygulanacak prosedürleri geliştirmek, standardizasyonu sağlamaya yönelik çalışmalar yaparak kararlar almak, Türkiye genelinde uygulamalar ile yurt içi kuralları oluşturmak, bankalar arasındaki takas ve hesaplaşmayı yürütmek, yurt dışı kuruluş ve komisyonlarla ilişkiler kurmak ve gerektiğinde üyelerini bu kuruluşlarda temsil etmek, halen her banka tarafından devam ettirilen işlemleri daha güvenli, süratli ve daha az maliyetli tek bir merkezden yürütmek, BKM’nin ana faaliyetleri arasında yer almaktadır. 2012 yılında hayata geçirilen BKM Express; BKM, bankalar ve e-ticaret dünyasının önde gelen firmalarıyla birlikte geliştirilen, İnternet alışverişlerini hızlı, kolay ve keyifli hale getiren bir ödeme sistemidir. Troy ile birlikte ise Türkiye kartlı ödeme sistemlerinde yeni bir dönem başlamıştır ve BKM, 1 Nisan 2016 tarihinde “Türkiye’nin Ödeme Yöntemi Troy”u hayata geçirmiştir. Şirket, 2023 yılında “nakitsiz bir toplum” hedefiyle çalışmalarını sürdürmektedir.