Haberler / GittiGidiyor Basın Bültenleri
21.10.2017

GittiGidiyor, Kadının Güçlenmesi Prensipleri'ni (WEPs) imzaladı

Cinsiyet eşitliğini destekleyici faaliyetleriyle dikkat çeken Türkiye'nin lider e-ticaret platformu GittiGidiyor, Kadının Güçlenmesi Prensipleri (Women's Empowerment Principles-WEPs) platformunun imzacısı oldu. GittiGidiyor Genel Müdürü Öget Kantarcı, “Çalışma hayatı ve toplum genelinde ‘Eşitlik kazandırır!' ilkesinin benimsenmesi bilinciyle, Kadının Güçlenmesi Prensipleri'ni kabul ediyoruz. GittiGidiyor olarak yalnız kendi çalışma alanımızda değil, etki alanımızdaki her yerde kadınların güçlenmesini destekliyoruz” dedi.

Ayda 60 milyon ziyaret alan ve yaklaşık 19 milyon kayıtlı kullanıcısı bulunan Türkiye'nin lider e-ticaret platformu GittiGidiyor, toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyici girişimleriyle öne çıkıyor. GittiGidiyor son olarak, Kadının Güçlenmesi Prensipleri'ni (Women's Empowerment Principles–WEPs) imzalayarak, eşitlikçi çalışma ortamı yaratma hedefi doğrultusundaki kararlı çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. GittiGidiyor Genel Müdürü Öget Kantarcı'nın imzaladığı WEPs CEO Destek Beyanı ile GittiGidiyor bünyesinde, yönetim kurulu odasından işyerine ve tedarik zinciri üzerinden topluma varana kadar her noktaya Kadının Güçlenmesi Prensipleri'ni dâhil etme ve uygulama konusundaki kararlılık vurgulandı.

GittiGidiyor Genel Müdürü Öget Kantarcı, bir eBay şirketi olan GittiGidiyor'da hem kadınların işgücüne katılımını artırmak hem de iş hayatında eşit koşullarda varlık gösterebilmelerini sağlamak için uygun çalışma koşulları yaratmanın önemine inandıklarını söyledi. Kantarcı sözlerine şöyle devam etti: “Çalışma hayatı ve toplum genelinde ‘Eşitlik kazandırır!' ilkesinin benimsenmesi bilinciyle, şirket faaliyetlerinde şeffaflığın ve kapsayıcılığın artırılması için sonuç getirecek uygulamaları öngören Kadının Güçlenmesi Prensipleri'ni kabul ediyoruz. WEPs ilkelerini, kendi çalışma alanımızdan başlayarak toplumsal etki alanımızdaki her yerde uygulama konusundaki niyetimizi ifade ederek platformun imzacısı olduk. GittiGidiyor olarak, yalnız kendi çalışma alanımızda değil, etki alanımızdaki her yerde kadınların güçlenmesini destekliyoruz.”

Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) ve Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (UN Women) ortak girişimi olan Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs), özel sektöre; toplumsal cinsiyet eşitliği alanında yapacakları çalışmalar için ışık tutup, imzacıların yedi temel ilkenin uygulanmasına taahhüt vermelerini sağlıyor. Bu ilkeler;

• Cinsiyet eşitliği için üst düzey kurumsal liderlik sağlanması,
  • Tüm kadın ve erkeklere işte adil davranılması, insan haklarına ve ayrım yapmama ilkesine saygı gösterilmesi, bu ilkelerin desteklenmesi,
  • Tüm kadın ve erkeklere sağlık, güvenlik ve refah sağlanması,
  • Kadınların eğitim, kurs ve profesyonel gelişim imkânlarıyla desteklenmesi,
  • Kadınları güçlendiren girişimci gelişimi, tedarik zinciri ve pazarlama yöntemlerinin uygulanması,
  • Toplumsal inisiyatifler ve destekler aracılığıyla eşitliğin teşvik edilmesi,
  • Cinsiyet eşitliğinin sağlanması için gelişimin ölçülmesi ve halka açık raporlanması olarak sıralanıyor.

GittiGidiyor çalışanları farkındalık yaratmak için WIN ekibini kurdu
Bir eBay şirketi olan GittiGidiyor'un kurum kültüründe çeşitlilik ve dâhil etme önemli bir yer kaplıyor. Cinsiyet eşitliğini destekleyen bir vizyonla hareket eden GittiGidiyor, bu konudaki duyarlı yaklaşımlarıyla dikkat çekiyor.  Şirket çalışanları, 2015 yılında gönüllülük esasıyla Women's Initiative Network (WIN) ekibini kurdu. WIN, kadınların kariyer yolculuklarında karşılaşabilecekleri zorlukları ortadan kaldıran bir çalışma ortamı yaratmak üzere aksiyon alıyor.

Şirket içindeki ve dışındaki kadınların hayatlarına dokunacak projeler geliştiren WIN'in katkıları arasında; kadınların hem iş hayatında hem de sosyal hayatta karşı karşıya kaldığı güçlüklere yönelik farkındalığı artırıcı eğitimler düzenlemek, kadın ve erkek çalışanlar arasında gerçekleştirilen Shadow (Gölge) isimli programla farklı görevlerde bulunan kadınların ve erkeklerin 1 veya 2 iş gününü beraber geçirerek birbirlerine deneyimlerini aktarmalarını sağlamak, yeni işe alımlarda GittiGidiyor'daki açık pozisyonların kadın istihdamını artırmaya yönelik olarak çalışanlar tarafından kadın adaylarla paylaşılmasını teşvik etmek ve gönüllü GittiGidiyor çalışanlarından kurulan tiyatro ekibiyle kadın konusunda farkındalığı artıran oyunlar sahnelemek gibi önemli faaliyetler bulunuyor.  Örneğin, 2016'da sahnelenen “Yayında mıyız?” isimli oyundan elde edilen gelir Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı'na (KEDV) bağışlandı. 2017'de de “Yazmam Gerek” isimli oyun sahnelendi.

GittiGidiyor'da kadın çalışanların istek ve ihtiyaçlarına da kulak veriliyor. Kadınların talepleri WIN grubu aracılığıyla insan kaynaklarına ulaşıyor ve bu talepler doğrultusunda uygulamalar güncelleniyor. Son dönemde, hamilelik süreci ve sonrasında geçerli olan esnek/evden çalışma uygulaması hayata geçirildi. Böylece annelerin hamileyken ve doğumdan sonraki 1 yıl boyunca haftada 1 gün evden çalışmasının önü açıldı. Karne ve sınav günleri gibi ebeveynlerin çocuklarıyla geçirmek istediği özel ve önemli günlerde çalışanların izinlerinden düşülmemesine ilişkin kararı uygulamaya alan GittiGidiyor'da, tüm yöneticilerin, işe alımlarda kısa listeye bıraktığı 3 adayın en az 1'inin kadın olması koşulunun gözetilmesi de insan kaynakları politikasına eklendi.

Dilek Özcan
dileko@marjinal.com.tr

GittiGidiyor hakkında
2001 yılında kurulan ve 16 yıllık geçmişiyle Türkiye'de e-ticaretin öncü pazaryeri olan GittiGidiyor, 2011 yılında global e-ticaret devi eBay'in çatısı altına girdikten sonra sektördeki lider konumunu daha da güçlendirdi. Aylık ortalama 60 milyon ziyaret, yaklaşık 19 milyon kayıtlı üyesiyle Türkiye'nin en çok tercih edilen alışveriş sitesi olan GittiGidiyor1, avantajlı fiyatlarla milyonlarca ürüne ev sahipliği yapan; bireysel satıcılar, KOBİ ve büyük işletmelerin mağaza açıp işlerini büyüttüğü güvenli bir alışveriş platformudur. 50'den fazla kategoride 15 milyondan fazla ürün çeşidiyle farklılaşan GittiGidiyor, ödemeleri %100 güvence altına alan ödeme-onay sistemi “Sıfır Risk” kullanır. Yaklaşık her saniyede 1 ürünün satıldığı site, 5 milyon kez indirilen mobil uygulamalarıyla ve mobil cihazlara uyumlu alışveriş ekranlarıyla trafiğinin %64'ünü mobilden almaktadır. www.gittigidiyor.com/cadde sayfası ile stil sahibi bir yaşam için öneriler ve uzman editörler tarafından hazırlanan özel içerik platformu blog.gittigidiyor.com ile alışverişte rehber olacak içerikler sunan GittiGidiyor, ulusal ve uluslararası alanda önemli e-ticaret ödülleriyle başarılarını taçlandırmaya devam ediyor. www.gittigidiyor.com