Haberler / BKM Basın Bültenleri
26.09.2017

BKM 2017 Yılı Ağustos Ayı Verilerini Açıkladı

Bayramda kartla 4,9 milyar TL harcadık

Bankalararası Kart Merkezi ağustos ayı verilerini açıkladı. BKM verilerine göre ağustos ayında kartlarla 61,6 milyar liralık ödeme yapılırken, banka kartları ile yapılan ödemeler yüzde 52 arttı. Bu yıl Kurban Bayramı'nda kartlarla 4,9 milyar liralık harcama gerçekleşirken, 2016 yılı Kurban Bayramı'na göre kartlı ödemeler 1 milyar lira arttı.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) 2017 yılının Ağustos ayı verilerini açıkladı. BKM'nin açıkladığı verilere göre ağustos ayı sonunda Türkiye'de 61 milyon adet kredi kartı, 126,1 milyon adet banka kartı kullanılıyor. 2016 yılının Ağustos ayı ile kıyaslandığında kredi kartı sayısı yüzde 6 artış gösterirken, banka kartı sayısında ise yüzde 11'lik artış görülüyor.

Tablo 1: Kart Sayıları (Milyon Adet) Gelişimi

Kart Sayıları (Milyon Adet) 2016 Ağustos 2017 Ağustos Değişim
Banka Kartı 114 126,1 %11
Kredi Kartı 57,8 61 %6
Toplam 171,8 187,1 %9

Banka kartı ile ödemeler yüzde 52 arttı
Banka kartları ve kredi kartları ile ağustos ayında toplam 61,6 milyar TL'lik ödeme yapıldı. Bu tutarın 54,8 milyar TL'si kredi kartları ile yapılırken 6,8 milyar TL'sinde banka kartları kullanıldı. Buna göre önceki yılın aynı dönemine göre büyüme oranı kredi kartı ile ödemelerde yüzde 17 oldu. Banka kartı ile ödemeler ise yüzde 52 arttı ve toplam kartlı ödemeler içindeki payı yüzde 11'e ulaştı.

Tablo 2: Kartlı Ödeme Tutarı (Milyar TL) Gelişimi

Kartlı Ödeme Tutarı (Milyar TL) 2016 Ağustos 2017 Ağustos Değişim
Banka Kartı 4,4 6,8 %52
Kredi Kartı 46,7 54,8 %17
Toplam 51,1 61,6 %20

Türkiye'de her 3 ödeme noktasından 1'inde temassız ödeme mümkün
Kolay, hızlı ve güvenli ödeme imkânı sağlayan temassız teknolojisi sayesinde bugün 50 TL altındaki işlemlerde şifre girmeden ve vakit kaybetmeden ödeme yapılabiliyor. Temassız dönüşümle beraber bugün kredi kartlarının yüzde 36'sının, banka kartlarının yüzde 11'inin, ödeme noktalarında ise terminallerin yüzde 33'ünün temassız teknolojisi ile uyumlu olduğu görülüyor. Bu oranların 2010 yılında kredi kartları için yüzde 7, banka kartları için yüzde 0,3 ve terminaller için yüzde 2,3 seviyesinde olduğu baz alındığında ise bugün gelinen noktada temassız yaşama ne kadar uyum sağladığımızın göstergesi olarak ön plana çıkıyor.

Tablo 3: Temassız Kart ve Terminal Sayıları

Temassız Kart ve Terminal Sayıları 2017
Ağustos
Toplam İçindeki Payı
Temassız Kredi Kartı (Milyon Adet) 22 %36
Temassız Banka Kartı (Milyon Adet) 14,2 %11
Temassız Terminal (Bin Adet) 775 %33

Kurban Bayramı'nda kartlı ödemelerde yüzde 26 büyüme gerçekleşti
Kullanıcıların vakit kaybetmeden ve güvenli biçimde ödeme yapmasını sağlayan kartlar, Kurban Bayramı'nda da hayatımızı kolaylaştırmayı sürdürdü. 31 Ağustos - 4 Eylül tarihlerine denk gelen Kurban Bayramı ve Arife Günü'nde kartlarla 4,9 milyar TL tutarında ödeme yapıldı. Bu değer 2016 yılının Kurban Bayramı'na göre kartlı ödemelerde %26 oranında büyüme olduğunu gösteriyor.

Tablo 4: Kurban Bayramı (2017) Kartlı Ödeme Tutarı (Milyar TL) Gelişimi

Kartlı Ödeme Tutarı (Milyar TL) 2016 Kurban Bayramı
(11-15 Eylül)
2017 Kurban Bayramı
(31 Ağustos-4 Eylül)
Değişim
Toplam 3,9 4,9 %26

Kurban Bayramı'nda kartlı ödemelerin yarısı market, akaryakıt ve giyimde gerçekleşti
Kartlarla toplam 4,9 milyar lira tutarında ödeme yapılan Kurban Bayramı'nda, ödemelerin 2,2 milyar TL'si yani yüzde 44'ü market, akaryakıt istasyonları ve giyim sektöründe gerçekleşti. En fazla harcama yapılan market sektörü toplam kartlı ödemelerin yüzde 20'sini oluştururken, akaryakıt istasyonları yüzde 14'ünü, giyim sektörü ise yüzde 10'unu oluşturdu. Toplam kartlı ödemelerin neredeyse yarısı bu 3 sektörde gerçekleşirken yemek sektörü kartlı ödemelerin yüzde 7'sini, konaklama sektörü ise yüzde 5'ini oluşturarak en fazla harcama yapılan sektörler arasında yer aldı.

Tablo 5: Kurban Bayramı (2017) Sektörel Kartlı Ödeme Tutarı (Milyon TL)

Sektörel Kartlı Ödeme Tutarı (Milyon TL) 2017 Kurban Bayramı
(31 Ağustos-4 Eylül)
Kartlı Ödemeler İçindeki Payı
Market 984 %20
Akaryakıt İstasyonları 715 %14
Giyim 516 %10
Yemek 370 %7
Konaklama 254 %5

İlgili kişi:
Ayşe Ekin Gündüz
ayseg@marjinal.com.tr

BKM hakkında
1990 yılında kurulan Bankalararası Kart Merkezi (BKM), halihazırda 28 banka ve iki banka dışı üyeye sahiptir. Bankaların operasyonlarını kolaylaştırma ve operasyonel süreçlerde verimliliği artırma odaklı faaliyetler yürüten BKM, ödeme sistemleri ekosistemine güvenli ve hızlı çözümler üreten teknoloji odaklı bir kurumdur. “Nakitsiz ödemeler toplumu” hedefini sahiplenen bir kurum olarak 2012 yılında Türkiye'nin ilk dijital cüzdanı BKM Express'i hizmete sunmuştur. Türkiye'de nakitsiz ödemeler toplumu hedefi bilincinin artmasına yönelik birçok tanıtım projesine ve iletişim kampanyasına imza atan BKM, sunduğu yenilikçi ödeme teknolojileri ve platformlarıyla da bu hedefe katkı sağlamaktadır. BKM, 2016 yılında Türkiye'nin ilk yerli kartlı ödeme şeması ve markası TROY'u da sektörün hizmetine sunmuştur. Bilgi için: www.bkm.com.tr

BKM
1990 yılında 13 kamu ve özel Türk bankasının ortaklığıyla kurulan, hâlihazırda 29 bankanın üyesi olduğu Bankalararası Kart Merkezi‘nin (BKM) faaliyetleri, ödeme sistemleri içerisinde; nakit kullanımı gerekmeksizin her türlü ödemeyi veya para transferini sağlayan veya destekleyen sistem, platform ve altyapıları oluşturmak, işletmek ve geliştirmektir. Kredi kartı ve banka kartı uygulaması içinde bulunan bankalar arasında uygulanacak prosedürleri geliştirmek, standardizasyonu sağlamaya yönelik çalışmalar yaparak kararlar almak, Türkiye genelinde uygulamalar ile yurt içi kuralları oluşturmak, bankalar arasındaki takas ve hesaplaşmayı yürütmek, yurt dışı kuruluş ve komisyonlarla ilişkiler kurmak ve gerektiğinde üyelerini bu kuruluşlarda temsil etmek, halen her banka tarafından devam ettirilen işlemleri daha güvenli, süratli ve daha az maliyetli tek bir merkezden yürütmek, BKM’nin ana faaliyetleri arasında yer almaktadır. 2012 yılında hayata geçirilen BKM Express; BKM, bankalar ve e-ticaret dünyasının önde gelen firmalarıyla birlikte geliştirilen, İnternet alışverişlerini hızlı, kolay ve keyifli hale getiren bir ödeme sistemidir. Troy ile birlikte ise Türkiye kartlı ödeme sistemlerinde yeni bir dönem başlamıştır ve BKM, 1 Nisan 2016 tarihinde “Türkiye’nin Ödeme Yöntemi Troy”u hayata geçirmiştir. Şirket, 2023 yılında “nakitsiz bir toplum” hedefiyle çalışmalarını sürdürmektedir.