Haberler / REIDIN Basın Bültenleri
06.06.2018

Antalya'nın en yaşanabilir ilçeleri Muratpaşa ve Kaş

REIDIN tarafından gerçekleştirilen ve Türkiye'nin 81 ili genelindeki ilçe ve mahallelerin yaşanabilirlik düzeylerini ortaya koyan Sosyoekonomik Derecelendirme çalışmasına göre, Antalya'nın Muratpaşa ilçesi A derecesiyle Türkiye'nin en yaşanabilir ilk 25 ilçesi arasına 22'nci sıradan girmeyi başardı. A- derecesi ile Antalya'nın en yaşanabilir ikinci ilçesi olan Kaş ise Türkiye genelinde 64'üncü oldu. Onları B+ derecesiyle Türkiye genelinde 93'üncü olan Konyaaltı izledi.

Refah düzeyi, kültürel seviye, eğitim düzeyi gibi kategorilerdeki çeşitli parametrelere göre, bölgelerin yaşanabilirlik düzeylerini hesaplayan REIDIN Sosyoekonomik Derecelendirme çalışmasında 1.255 mahalle ve 258 ilçe değerlendirildi. Listenin ilk altı ilçesi İstanbul'dan çıkarken, Antalya'nın Muratpaşa ilçesi 22'nci sıradan ilk 25'e girerek, Türkiye'nin sosyoekonomik açıdan en yaşanabilir 25 ilçesi arasında yer almayı başardı.

Antalya'nın en yaşanabilir ilçeleri Muratpaşa ve Kaş
2015 – 2017 dönem aralığında Türkiye'nin en yaşanabilir 20 ilçesinden biri olan Muratpaşa, 2017'de 3 sıra gerileyerek 22'nci sıraya düştü ve Türkiye'nin en yaşanabilir 25 ilçesinden biri oldu. Antalya'nın en yaşanabilir ikinci ilçesi olan Kaş ise 2015'te Türkiye genelinde B+ puanıyla 71'inci sırada yer alırken, 2016'da A- puanıyla 59'uncu, 2017'de ise yine A- puanıyla 64'üncü sırada yer aldı. 2017'de il genelinde 3'üncü olan Konyaaltı, Türkiye genelinde 2016'da 111'inci sıradan 91'inci sıraya yükselirken, 2017'de 93'üncü sıraya geriledi. Antalya ilçelerinin 2017 SED dereceleri incelendiğinde, en yüksek dağılıma sahip olan derecelerin B ve C- ağırlıklı olduğu görüldü.

Mahalle bazında Fener ilk sırada
REIDIN SED bölge kapsamında bulunan 99 Antalya mahallesi arasında refah düzeyi bakımından A- derecesi ile ilk sırada yer alan Muratpaşa ilçesine bağlı Fener mahallesi, Antalya genelinde en yaşanabilir mahalle olurken, ülke genelindeki sıralamada 1.255 mahalle arasında 201'inci sırada yer buldu. Antalya mahallelerinin 2017 SED dereceleri incelendiğinde, A- ve C- aralığında bir dağılıma sahip oldukları görüldü. Mahalleler odağında oransal olarak en yüksek dağılıma sahip dereceler sırasıyla %33,3 ile C- ve %26,3 ile C durumunda.

REIDIN hakkında
2007'den bu yana, gelişmekte olan piyasalara odaklı, lider bir gayrimenkul bilgi şirketi olarak hizmet veren REIDIN, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri için elde edilmesi zor verilere dayalı gayrimenkul fiyat endeksleri üreten ilk firmadır. Sahibi olduğu büyük miktardaki veriler ile iş ortaklarından gelen bilgileri harmanlarken yapay zeka algoritmaları ve tekniklerini kullanan, veri analizi ve bilimi alanında küresel bir oyuncudur. İş ortaklarına daha iyi stratejik kararlar vermeleri, gelirlerini artırmaları, maliyetlerini düşürmeleri ve rekabette avantaj sağlamaları için yardımcı olan, disiplinler arası veri bilimi ve veri analitiği şirketidir. İş ortakları arasında devlet kurumları, bankalar, sigorta şirketleri, perakende zincirleri, gayrimenkul geliştiricileri, emlak-gayrimenkul danışmanları, yatırım danışmanları ve değerleme uzmanları bulunmaktadır.

REIDIN